Fibrinogenul este o proteină sintetizată în ficat și reprezintă un element important în procesul de coagulare a sângelui. Acesta se transformă în fibrină sub acțiunea enzimei trombină, ducând la formarea cheagurilor de sânge. Analiza medicală a fibrinogenului se realizează pentru a evalua funcția de coagulare a sângelui și pentru a diagnostica diverse tulburări de coagulare sau inflamații sistemice.
Valorile crescute ale fibrinogenului pot fi cauzate de diverse motive, printre care: inflamații cronice, infecții, boli hepatice, stres, utilizarea contraceptivelor orale, sarcină, cancer sau diabet zaharat. O valoare crescută a fibrinogenului poate fi asociată cu un risc crescut de formare a cheagurilor de sânge, care pot provoca tromboză venoasă profundă (TVP), embolism pulmonar sau accident vascular cerebral. Simptomele valorilor crescute ale fibrinogenului pot varia în funcție de afecțiunea care stă la baza creșterii și pot include dureri, umflare și înroșirea zonei afectate, dificultăți respiratorii, dureri de cap sau vânătăi.
Valorile scăzute ale fibrinogenului pot fi cauzate de afecțiuni precum deficiența congenitală de fibrinogen (afibrinogenemia sau hipofibrinogenemia), deficiența dobândită de fibrinogen (ca urmare a boli hepatice severe, consumului de anticoagulante sau a sindromului de consum), malnutriție sau sindromul hemolitic uremic. Simptomele asociate cu valorile scăzute ale fibrinogenului includ sângerări spontane sau prelungite, echimoze ușor apărute, sângerări nazale sau gingivale și un risc crescut de hemoragii postoperatorii sau post-traumatice.
Bibliografie:
- Weisel, J. W., & Litvinov, R. I. (2017). Fibrin Formation, Structure and Properties. Sub-cellular biochemistry, 82, 405-456. https://doi.org/10.1007/978-3-319-49674-0_15
- Pecheniuk, N. M., Marsh, N. A., & Walsh, T. P. (2004). Fibrinogen: A risk factor for cardiovascular disease. Clinical and Applied Thrombosis/Hemostasis, 10(4), 295-306.https://doi.org/10.1177/1076029604010000