Trigliceridele serice sunt un tip de grăsime (lipid) prezent în sânge, care provin din alimente și sunt, de asemenea, produse de organism. Analiza medicală a trigliceridelor serice este utilizată pentru a evalua nivelul acestora în sânge, contribuind la evaluarea riscului de boli cardiovasculare și a altor afecțiuni asociate cu dislipidemia.
Cauzele valorilor crescute ale trigliceridelor serice includ: alimentația bogată în grăsimi saturate, carbohidrați și alcool, obezitatea, sedentarismul, fumatul, diabetul zaharat necontrolat, hipotiroidismul, sindromul nefrotic, boala hepatică alcoolică, boala coronariană, medicamente precum corticosteroizii, diureticele tiazidice, anticoncepționalele orale și antiretroviralele.
Simptomele valorilor crescute ale trigliceridelor serice pot să nu fie evidente, dar în cazul unor valori extrem de crescute, se pot manifesta prin: xantelasme (depuneri grăsoase sub piele, în special în jurul ochilor), xantoame eruptive (noduli grăsoși pe piele) și pancreatită acută.
Cauzele valorilor scăzute ale trigliceridelor serice sunt rare și includ: malnutriția, sindromul de malabsorbție, boli genetice precum abetalipoproteinemia și hipobetalipoproteinemia, medicamente precum statinele și fibratul, și hipertiroidismul.
Simptomele valorilor scăzute ale trigliceridelor serice pot fi asociate cu afecțiunea de bază și includ: diaree, scădere în greutate, steatoree (scaune grase, urât mirositoare), dificultăți de coordonare sau echilibru, atrofie musculară și neuropatie periferică.
Bibliografie:
- Berglund, L., Brunzell, J. D., Goldberg, A. C., Goldberg, I. J., Stalenhoef, A., & European Atherosclerosis Society Consensus Panel. (2012). Treatment options for hypertriglyceridemia: from risk reduction to pancreatitis. Best Practice & Research Clinical Endocrinology & Metabolism, 26(3), 281-298.
- Miller, M., Stone, N. J., Ballantyne, C., Bittner, V., Criqui, M. H., Ginsberg, H. N., … & Lennie, T. A. (2011). Triglycerides and cardiovascular disease: a scientific statement from the American Heart Association. Circulation, 123(20), 2292-2333.
- Talayero, B. G., & Sacks, F. M. (2011). The role of triglycerides in atherosclerosis. Current Cardiology Reports, 13(6), 544-552.