Acidul folic, cunoscut și sub numele de vitamina B9, este un nutrient esențial pentru funcționarea optimă a corpului uman

Importanța acidului folic pentru sănătatea ta: Analiza medicală și beneficiile sale

Acidul folic, cunoscut și sub numele de vitamina B9, este un nutrient esențial pentru funcționarea optimă a corpului uman. Această substanță joacă un rol crucial în sinteza ADN-ului și diviziunea celulară, fiind deosebit de importantă pentru sănătatea sistemului nervos. 

Analiza medicală a acidului folic seric poate oferi informații valoroase despre nivelul de acid folic din organism, ajutând la diagnosticarea deficienței de acid folic sau a altor tulburări metabolice.

Acidul folic are multiple beneficii pentru sănătatea noastră. 

Unul dintre cele mai importante roluri ale acestui nutrient este contribuția sa la sinteza ADN-ului, care este esențială pentru procesul de diviziune celulară și dezvoltarea țesuturilor. De asemenea, acidul folic joacă un rol important în producerea și regenerarea celulelor sanguine, menținerea sănătății sistemului nervos și reducerea riscului de defecte de tub neural la făt în timpul sarcinii.

Analiza medicală a acidului folic seric oferă informații valoroase despre statusul de acid folic al pacientului. Valorile crescute ale acidului folic seric pot fi rezultatul suplimentării cu vitamina B9 sau consumului crescut de alimente bogate în acid folic, cum ar fi legumele cu frunze verzi, fasolea sau cerealele fortificate. În schimb, valorile scăzute ale acidului folic seric pot fi asociate cu o dietă săracă în acid folic, alcoolism, boli inflamatorii intestinale sau tulburări de malabsorbție.Simptomele valorilor scăzute ale acidului folic seric pot include oboseală, slăbiciune, pierderea poftei de mâncare, greață, diaree, iritabilitate și depresie. 

Pentru femeile însărcinate, o deficiență de acid folic poate duce la dezvoltarea defectelor de tub neural la făt. Acidul folic seric poate fi testat prin diverse metode, cum ar fi cromatografia lichidă de înaltă performanță sau analiza imunologică, iar valorile normale variază între 3,1 și 17,5 ng/mL.

Analiza medicală a acidului folic seric reprezintă o metodă importantă de evaluare a nivelului de acid folic din organism și de detectare a deficienței sau a altor tulburări metabolice. Prin monitorizarea acestui nutrient esențial, putem lua măsuri pentru a ne asigura că ne menținem sănătatea optimă și reducem riscul de complicații. 

La Technomed Group, suntem dedicați să oferim servicii de înaltă calitate și analize medicale precise pentru a sprijini sănătatea ta. Nu ezita să ne contactezi pentru a programa analiza acidului folic seric și pentru a beneficia de informațiile necesare pentru a-ți îngriji sănătatea.