Analizele medicale sunt singurele proceduri de depistare exacta a unei probleme de sanatate, de aceea pregatirea corecta inainte de efectuarea lor este cruciala pentru obtinerea unor rezultate corecte. Exista o serie de lucruri care pot compromite analizele medicale si, implicit, diagnosticul stabilit de specialist.Click edit button to change this text.

Greseli care pot compromite rezultatele analizelor medicale

Cateva erori aparent minore, precum consumul de alimente sau administrarea unor medicamente inainte de efectuarea analizelor medicale, sunt suficiente pentru compromiterea rezultatelor. Cele mai noi cercetari spun ca simpla miscare gresita a bratului poate sa conduca la o masurare eronata a presiunii arteriale.

Un studiu publicat in Analele Medicinei Interne spune ca schimbarea pozitiei bratului din partea lateral-frontala (cea corecta) prin intinderea bratului in fata, poate reduce valoarea presiunii arteriale reale cu pana al 10%, o proportie suficient de mare, incat interpretarea riscului de boli cardiace sa se incadreze in alta categorie decat cea corecta.

Ce trebuie evitat inainte de analizele de sange

Analizele de sange sunt solicitate de catre medici pentru evaluarea starii generale de sanatate, precum si pentru stabilirea unui diagnostic in cazul in care o anumita afectiune este suspectata. In vederea obtinerii de rezultate valide, este foarte important sa evitati urmatoarele erori comune:

  • Consumul de alimenteMancatul cu mai putin de 14 ore inainte de efectuarea unei analize de sange va compromite intotdeauna valorile probei de laborator, in special ale colesterolului si glicemiei. In cazul in care consumati alimente cu putin timp inainte de prelevarea mostrei de sange, mai ales produse cu zahar sau alcool, riscati sa primiti rezultate gresite.
  • Administrarea de medicamente. Anticonceptionalele, estrogenul, anticonvulsivele, medicamentele pentru reglarea presiunii arteriale, diureticele, corticosteroizii, antidepresivele sau niacina (vitamina prescrisa pentru reducerea nivelului de colesterol) sunt substante care interfereaza intotdeauna cu rezultatele unei probe de sange si pot influenta in special valorile colesterolului. Informati medicul cu privire la urmarea unui tratament medicamentos.
  • Stresul fizic.  In cazul in care va aflati intr-o perioada de stres fizic, cauzat de o boala acuta sau de o infectie, analizele de sange vor inregistra un nivel mai mic de colesterol bun HDL si un nivel ridicat al trigliceridelor.
  • Consumul de bauturi.  In cazul analizelor de sange care urmaresc masurarea nivelului lipidelor si al glucozei, doar apa este permisa pentru consum cu 14 ore inainte de efectuarea analizelor de sange. Multe bauturi contin zahar si grasimi (inclusiv laptele), de aceea pot influenta rezultatele testelor sangvine.
  • Guma de mestecat. Evitati guma de mestecat, inclusiv sortimentele fara zahar, inainte de analizele de sange. Pot avea acelasi efect de compromitere, precum consumul de alimente.
  • Exercitiile fizice sustinute. Orice forma de efort fizic este intezisa cu 8 ore inainte de analizele de sange, intrucat exercitiile fizice solicitante modifica nivelul real al glucozei in sange.
  • Fumatul. Substantele nocive din tigarete ajung cu rapiditate in sange, de aceea fumatul este strict intezis cu cel putin 14 ore inainte de efectuarea testelor de sange.
  • Administrarea de vitamine si suplimente alimentare.  Vitaminele, mineralele si suplimentele din plante trebuie sa fie evitate inainte de analizele medicale de sange, mai ales daca se urmareste masurarea nivelului de plumb la nivel sangvin.