Analiza medicală a IgE specifice la gluten este un test utilizat pentru a detecta nivelul de anticorpi IgE specifici împotriva glutenului, o proteină care se găsește în grâu, orz și secară. Glutenul este asociat cu boala celiacă și cu sensibilitatea la gluten non-celiacă.
Cauzele valorilor crescute ale IgE specifice la gluten includ expunerea la gluten prin consumul de alimente care conțin această proteină. Nivelurile ridicate de IgE specifice la gluten sunt asociate cu boala celiacă și cu sensibilitatea la gluten non-celiacă. Simptomele asociate cu nivelurile ridicate de IgE specifice la gluten pot include reacții alergice, cum ar fi urticarie, edem angioneurotic, dificultăți respiratorii și chiar anafilaxie.
Cauzele valorilor scăzute ale IgE specifice la gluten sunt rare și pot fi legate de sensibilitatea redusă a testului sau de prezența unor mutații ale genelor care controlează producția de IgE specifici.
Simptomele valorilor scăzute ale IgE specifice la gluten nu sunt specifice și nu sunt asociate cu simptome de boală celiacă sau sensibilitate la gluten non-celiacă.
Este important să menționăm că testul pentru IgE specific la gluten nu este utilizat în mod obișnuit în diagnosticul de rutină al bolii celiace sau al sensibilității la gluten non-celiacă, iar alte teste medicale și istoricul medical al pacientului pot fi necesare pentru a confirma diagnosticul.
Bibliografie:
- Catassi C, Elli L, Bonaz B, Bouma G, Carroccio A, Castillejo G, Cellier C, Cristofori F, de Magistris L, Dolinsek J, Dieterich W, Francavilla R, Hadjivassiliou M, Holtmeier W, Körner U, Leffler DA, Lundin KE, Mazzarella G, Mulder CJ, Pellegrini N, Rostami K, Sanders D, Skodje GI, Schuppan D, Ullrich R, Volta U, Williams M, Zevallos V, Zopf Y, Fasano A. Diagnosis of Non-Celiac Gluten Sensitivity (NCGS): The Salerno Experts’ Criteria. Nutrients. 2015 Jun 5;7(6):4966-77. doi: 10.3390/nu7064966. PMID: 26053979; PMCID: PMC4488826.
- Comino I, Real A, de Lorenzo L, Cornell H, López-Casado MA, Barro F, Lorite P, Torres MI, Cebolla A, Sousa C. Diversity in oat potential immunogenicity: basis for the selection of oat varieties with no toxicity in coeliac disease. Gut. 2011 Nov;60(11):915-22. doi: 10.1136/gut.2010.225268. Epub 2011 Apr 7. PMID: 21471596.